Stipend

 

ReSpiraNet ønsker å fremme samarbeid mellom forskere med fagområde luftveisinfeksjoner. Vi lyser derfor jevnlig ut reisestipend for å lære seg en metode eller utvikle et samarbeid og stipend til forskning- eller kvalitetsforbedrende arbeid. For informasjon om tidligere stipendmottagere, se under. 

Våren 2024 har vi også gleden av å utlyse økonomisk støtte til å arrangere forskningsmøter og seminarer for å etablere eller videreutvikle et forskningsprosjekt med fokus på diagnostikk og/eller behandling av luftveisinfeksjoner. Tildelingen av stipendmidler skjer fortløpende. Se vedlegg for informasjon om stipendet, kriterier som må oppfylles, og søknadsskjema

1) Utlysningstekst – stipend til seminar/forskningsmøte

2) Søknadsskjema arrangere seminar/forskningsmøte

 

Tidligere stipendmottakere

2022

Reisestipend: Beathe Kiland Granerud (UiO). Midler til reise og opphold i England og Sverige for å lære massiv parallellsekvensering med særlig henblikk på virusdiagnostikk- og forskning. Tildelt NOK 50.000.

Kvalitetsstipend: «Behandling av atelektase etter luftveisinfeksjoner hos barn». Ledet av Christopher Steph Inchley, Ahus. Prosjekt på behandling av atelektase ved luftveisinfeksjoner hos barn, samarbeid mellom flere barneavdelinger i ulike helseregioner i Norge. Tildelt NOK 150.000.

Kvalitetsstipend: «Quality improvement of testing of antimicrobial resistance at the Norwegian reference laboratory for Hemophilus influenzaLedet av Astrid Louise Wester ved FHI. Prosjekt på å bedre kvaliteten på vurderingen av antimikrobiell resistens gjennom validering og implementering av en ny og automatisert metode. Samarbeid mellom FHI og Sykehuset i Vestfold. Tildelt NOK 80.000.

2023

Kvalitetsstipend: «Riktigere antibiotikabruk i Avtalepraksis (RAV) – et kvalitetsforbedringsprogram for avtalespesialister.» Ledet av Guro Haugen Fossum, Antibiotikasenteret for primærmedisin, UiO. Prosjekt på forskrivningspraksis av antibiotika blant avtalespesialister utenfor sykehus og hva som forskrives poliklinisk av sykehusleger. Målet med prosjektet er bl.a. å utforske avtalespesialistenes behov for antibiotikaretningslinjer, å tilpasse og implementere anbefalinger for avtalespesialister i øre-nese-halssykdommer og barnesykdommer, og å starte utarbeidelse av et kvalitetsforbedringsprogram for avtalespesialister. Tildelt NOK 150.000.

Kvalitetsstipend: «Samfunnservervet pneumoni – diagnostikk og behandling hos hospitaliserte pasienter. Kvalitet i praksis». Ledet av Synne Jenum, infeksjonsmedisinsk avdeling, Oslo universitetssykehus. Flere norske studier har vist nytten av bedre luftveisdiagnostikk ved nedre luftveisinfeksjoner. Det er derfor et stort potensiale for kvalitetsforbedring av diagnostikk og behandling av samfunnservervet nedre luftveisinfeksjon i Norge, også med hensyn til antibiotikastyring. Vi trenger derfor kvalitetsdata fra medisinske avdelinger ved norske sykehus som behandler den store gruppen av pasienter med nedre luftveisinfeksjoner. Målet er bl.a. å undersøke hvor stor andel av pasienter med nedre luftveisinfeksjon får en etiologisk diagnose med dagens praksis for prøvetakning og analyse, samt antibiotikaforskrivning. Prosjektet er et samarbeid mellom OUS, Drammen sykehus (Vestre Viken) og Haukeland universitetssykehus.  Tildelt NOK 150.000.

Kvalitetsstipend: «COVID-19 in children referred to hospital. Comparison to established respiratory viruses; Long-term effects».Ledet av Chris Inchley, Akershus universitetssykehus. Nasjonalt prosjekt som involverer fire universitetssykehus og Folkehelseinstituttet (FHI). Det er en multi-senter prospektiv kohortstudie av barn og ungdom med COVID-19 og vil (1) sammenlikne COVID-19 infeksjon med etablerte sesongvirus, og (2) evaluere barn og ungdom innlagt på sykehus for COVID-19 for kroniske symptomer og ende-organ skade. Resultatene fra studien kan være viktige for fremtidig håndtering av barn og ungdom med infeksjon med COVID-19. Tildelt NOK 150.000.

Kvalitetsstipend: «Bærerskap av bakterier i øvre luftveier hos voksne personer innlagt i sykehus». Ledet av Dagfinn Markussen, Klinisk institutt 2, Universitetet i Bergen. Forskningsgruppen, som Markussen er en del av, har tidligere vist at for flere av de hyppigste bakterielle årsakene til CAP er det god sammenheng mellom funn ved PCR av penselprøve fra oropharynx og representative sputumprøver. Dermed kan en PCR for de vanligste bakteriene fra penselprøve være et nyttig supplement i en travel klinisk hverdag. Det er viktig, før en innfører en slik test, å avklare bærerskap av vanlige luftveisbakterier i den aktuelle befolkningen. Målet med prosjektet er å undersøke forekomsten av bærerskap av viktige pneumoni-patogener i to populasjoner: (1) voksne pasienter innlagt i sykehus med samfunnservervet pneumoni, og (2) parede kontrollerpersoner innlagt i sykehus, men uten symptomer på luftveisinfeksjon. Tidelt NOK 150.000.

Reisestipend: Doktorgradsstipendiat Leo Larsen (UiB). Midler til reise og opphold i England for å fremme samarbeid med forskergruppen til professor Alastair Hay ved University of Bristol. Tildelt NOK 50.000.

Reisestipend: Postdoktor Christina Saghaug (UiB). Tildelt NOK 50.000. Midler til reise og opphold i Danmark for opplæring i ny teknologi (high-throughput rtPCR, BioMark HD, Fluidigm)